ZZdrowe odżywianie
CZEGO MOŻNA UŻYĆ DO SŁODZENIA, JEŚLI NIE CUKRU!
29 listopada 2021
W ostatnim poście pisałam o wadach i alternatywach dla cukru. Dziś napiszę właśnie o nich. Słodziki to kontrowersyjny temat, który wciąż jest przedmiotem badań naukowych. Czy istnieje substancja, która jest bezpieczna, niskokaloryczna i zdrowa, a jednocześnie doskonale naśladuje smak cukru? Odpowiedź poznacie po przeczytaniu tego tekstu.
Stewia
Jest niskoglikemiczna i prawie nie ma kalorii. Można ją piec w temperaturze do 200°C, ale może to wpłynąć na konsystencję ciasta. Nie sprawi, że Twoje ciasto drożdżowe wyrośnie.
Na sklepowych półkach dostępna jest w formie proszku, płynu i tabletek. Uwaga: Stewia sprzedawana w sklepach jest często mieszana z innymi substancjami słodzącymi, takimi jak maltodekstryna. Dotyczy to prawdopodobnie najbardziej znanej stewii na rynku. Jest to ważne, aby pamiętać, aby nie iść na skróty. Stewia jest bardziej wydajna niż cukier. Jest kilkadziesiąt razy słodsza od cukru, ale ma dziwny posmak. Stewię można też wyhodować samemu w doniczce, podobnie jak bazylię. Ja swoją kupiłam na lokalnym targu za kilka złotych. Ze względu na intensywne nasłonecznienie, najpiękniejsze liście ma jesienią i późnym latem.
Ksylitol, E 967)
Znany jest również jako cukier brzozowy. Często jednak pozyskiwany jest z kukurydzy. Smakuje i wygląda podobnie do cukru. Nie pozostawia gorzko-metalicznego posmaku jak inne słodziki. Nie jest uzależniający i nie powoduje próchnicy zębów. Ma niższy od cukru indeks glikemiczny i kaloryczny (240 kcal/100g). Obecnie jest zalecaną substancją słodzącą. Jednak w ciągu najbliższych kilku lat kolejne badania mogą wykazać, że tak nie jest. Jedną z głównych wad ksylitolu jest jego zdolność do wywoływania biegunki, wzdęć i niestrawności w dużych ilościach. Może to zająć trochę czasu, aby organizm się do niego przyzwyczaił.
Ksylitol nie może być stosowany w ciastach drożdżowych, ale może być bezpiecznie przetwarzany w wysokich temperaturach. Ksylitol jest dostępny w dużych supermarketach w cenie 20 zł za kg.
Erytrytol E 968
Należy do tej samej rodziny co ksylitol, ale jest lepszym bratem. Dzięki niemu nie musisz tak często chodzić do toalety jak po ksylitolu. Ma też dziesięć razy mniej kalorii (24kcal/100g). Jest też droższy, kosztuje kilkadziesiąt złotych za kilogram. Jego względna słodkość 0,75 nie jest zaskakująca. Dla porównania słodkość cukru stołowego wynosi 1, więc możemy użyć mniej erytrytolu.
Miód
Powinien być kupowany tylko u zaufanego pszczelarza. Miód skrystalizowany jest bezpieczniejszy, ponieważ można potwierdzić, że nie był podgrzewany lub dodawany do niego wody. Miód skrystalizowany to wbrew powszechnej opinii miód dobry, a nie "zepsuty".
Unikaj miodów, które na etykiecie mają napisane "mieszanka miodów z UE i spoza UE". Prawie zawsze zawierają one chiński miód nafaszerowany antybiotykami. Sztuczny miód nie jest zalecany. To tylko woda i cukier. Wysoka temperatura może spowodować, że miód straci część swoich zdrowotnych właściwości. Miód ma mniej kalorii niż cukier (100g miodu to średnio 315kcal w zależności od rodzaju miodu, podczas gdy 100g cukru to 400kcal).
Suszone daktyle
Jest to jeden z moich ulubionych naturalnych słodzików. Ich smak jest podobny do karmelowych krówek. Najlepsze są w formie zblendowanej, świetne do kremów czekoladowych i ciast, a także trufli. Przy zakupie daktyli należy uważnie czytać etykiety. Zdarza się, że producenci zalewają je syropem glukozowo-fruktozowym.
Syropy:
- Daktylowy - zawiera dużo cukru, a także minerałów i witamin
- Syrop klonowy - jest podobny do syropu daktylowego, ale ma dużo cukru i cennych składników.
- Agawa - smakuje podobnie do rzadkiego miodu, zawiera głównie fruktozę
Melasa
Jest produktem ubocznym przy produkcji cukru, ale ma więcej składników odżywczych niż cukier. Zawiera cenne minerały i witaminy z grupy B.

Syntetyczne substancje słodzące
Aspartam i acesulfam K znane są również jako cyklaminiany, cyklaminiany sodu, cyklaminiany potasu (sukraloza, neotam i sacharyna). Znajdują się one w gumach do żucia bez cukru (w tym dla dzieci), napojach typu light i napojach energetycznych, a także w większości produktów oznaczonych jako "light", zero", "fit" lub "bez cukru". Są one często dziesiątki do tysięcy razy słodsze od sacharozy. Są również niskokaloryczne lub zawierają tylko niewielką ilość kalorii. Są produkowane w laboratorium i nie są naturalne. Syntetyczne słodziki budzą kontrowersje. Niektórzy przypisują im działanie rakotwórcze, insulinooporność, zwiększony apetyt na słodycze i otyłość (mimo że są niskokaloryczne). Badania na ten temat nie są jednoznaczne, więc zalecam używanie ich z umiarem.
Brązowy cukier, który NIE zawiera określenia "nierafinowany" na etykiecie
Nie daj się na to nabrać. Zazwyczaj jest to oszustwo. Na przykład, zwykły biały cukier zabarwiony karmelem.
Cukier brązowy nierafinowany
Zazwyczaj jest wytwarzany z trzciny cukrowej, ale może być również z buraków. Jest bardziej odżywczy niż cukier biały ze względu na większą zawartość minerałów. Teoretycznie jest dobry, ale w praktyce nie jest aż tak przydatny. Jest droższy od białego, ale niektórzy uważają, że smakuje lepiej.
Biały cukier trzcinowy
Szkodliwość jest taka sama jak cukru buraczanego, jedyną różnicą jest źródło pochodzenia cukru.
Fruktoza
Jest słodsza od cukru i ma niski indeks glikemiczny. Jednak podczas metabolizmu może wytwarzać niebezpieczne ilości kwasu moczowego. Jest to jeden z czynników ryzyka miażdżycy. Badania sugerują, że może istnieć związek między jego nadmiernym spożyciem a rozwojem cukrzycy. Jest również promowany jako słodzik dla diabetyków. Może również zwiększać wydzielanie hormonu głodu w organizmie. Im więcej się go spożywa, tym bardziej odczuwa się głód. Prowadzi to do otyłości i nadwagi.
0Komentarze