PPorady
JAKIE JEST ZASTOSOWANIE TEGO GLUTAMINIANU?
5 listopada 2021
Glutaminian monosodowy (MSG) lub E621 )... brzmi strasznie, prawda? Wiele osób unika go jak ognia, obwiniając go o wywoływanie wielu chorób, "syndrom chińskiej restauracji" czy rozwój nowotworów. Czy to prawda? W oparciu o aktualną wiedzę naukową, oto kilka słów o MSG.
UMAMI - W ten sposób naukowcy określają smak żywności pod kątem glutaminianu sodu.
W języku japońskim umami oznacza pyszny, pełny, wykwintny, smakowity.
- Jest on samoograniczający. Oznacza to. Nie sprawia, że danie smakuje lepiej lub gorzej. Jest neutralny w swojej naturze, ale może wzmocnić smak potraw mięsnych, rybnych i warzywnych.
- Wiele produktów zawiera glutaminian sodu, np. Vegeta i Maggi, kostki rosołowe zupy błyskawiczne, ketchupy, dania gotowe, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięs, konserwy mięsne, chipsy i słone przekąski, sosy błyskawiczne i sosy sojowe.
- to sól kwasu glutaminowego, która naturalnie występuje w wielu produktach. Kwas glutaminowy jest bardziej obfity w produktach dojrzałych (głównie serach, mięsach i warzywach). Warto zauważyć, że kwas glutaminowy może być również wytwarzany w organizmie. W niewielkich ilościach jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego.
- Często kojarzona jest z "syndromem chińskiej restauracji", który objawia się bólami głowy, kołataniem serca i poceniem się, dreszczami lub uderzeniami gorąca oraz omdleniami. Nie jest to potwierdzone naukowo, ponieważ alergeny (krewetki i orzechy, przyprawy, zioła, przyprawy korzenne, sfermentowana soja) również mogą go powodować. Alergeny te są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Glutaminian monosodowy również może powodować alergie, ale jest to tylko niewielki procent osób, które doświadczają tego problemu.
- Ma on 3 razy więcej sodu niż sól kuchenna. Może być stosowany w celu zmniejszenia ilości soli w żywności przy jednoczesnym zachowaniu słonego smaku.
- MSG powinien być unikany przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Może on przedostać się do płodu, mleka matki i spowodować uszkodzenie układu nerwowego.
- 8. Zwiększa ryzyko otyłości i nadwagi. MSG jest prostym składnikiem, który zwiększa smak i teksturę żywności. Stymuluje również apetyt poprzez zwiększenie głodu i sytości. Może być również uzależniający. MSG jest często spożywany z chipsami, frytkami i hamburgerami.
- 9. Bariera krew-mózg powstrzymuje glutaminian przed dotarciem do mózgu. Mechanizm ten jest mniej wydajny z powodu stresu, nadciśnienia, starzenia się i aluminium (obecnego w glebie i wodzie, a także w żywności i wodzie). Glutaminian może się gromadzić, a jego szkodliwe działanie może ujawnić się po latach. Badania na zwierzętach wykazały, że wysoki poziom glutaminianu w organizmie może powodować śmierć i degenerację komórek nerwowych. Może to prowadzić do choroby Alzheimera lub Parkinsona.

Glutaminian monosodowy można również znaleźć jako żywność w ekstrakcie drożdżowym, ekstrakcie drożdżowym, hydrolizowanych białkach roślinnych, izolacie białka sojowego, izolacie białka sojowego, izolacie białka sojowego, mieszance białek sojowych, maltodekstrynie i żelatynie. W ten sposób producenci oszukują sceptycznych konsumentów. Nie ma glutaminianu? Jest w porządku.
Każdy powinien rozważyć za i przeciw stosowaniu glutaminianu sodu do własnych celów.
W małych ilościach jest bezpieczny, ale ma bardzo mało korzyści. MSG jest składnikiem wielu przetworzonych produktów spożywczych, które z pewnością nie są zdrowe. Czy naprawdę konieczne jest dodawanie kostek rosołowych? Czy nie lepszym sposobem jest doprawienie zupy świeżymi ziołami? Aby każdy posiłek smakował wyjątkowo, podczas gotowania staram się stawiać na naturalność. Unikam również produktów z dodatkiem glutaminianu sodu, ponieważ często są one niskiej jakości i nie mają wiele wspólnego z naturą.
0Komentarze