Czy warto pić kawę rozpuszczalną?
26 listopada 2021Klasyka: Mała czarna, świeżo zmielona, aromatyczna.... Ale nie każdy lubi zabawę z ekspresem i pływającymi fusami. Rozwiązaniem jest kawa rozpuszczalna. Kawa rozpuszczalna jest szybka...
Wiele osób, zarówno stosujących diety, jak i nie, ma obsesję na punkcie makroskładników i kalorii. Ważymy się, liczymy kalorie, a zapominamy o składnikach odżywczych, które nie są tak ważne. Witaminy? Minerały? Minerały? Okazuje się, że takie myślenie może nas upodobnić do mydelniczek, bo przecież tabletki nie rozwiązują problemu. Tu właśnie błyszczy zasada naturalności. Jesteśmy najlepsi w jedzeniu.
Od dawien dawna wiadomo, że to, co jemy, może zapobiegać lub sprzyjać naszemu zdrowiu. Zdrowe odżywianie nie oznacza jedzenia połowy ilości mięsa na obiad. Chodzi o to, by z zalecanej ilości kalorii uzyskać jak najwięcej składników odżywczych. Czy osoba otyła może być niedożywiona? Tak, paradoksalnie! Łatwo możemy nabawić się niedoborów, jeśli jemy dużo chipsów czy frytek. Możemy jeść dużo niezdrowego jedzenia i w końcu narazić swoje zdrowie na szwank. W tym miejscu w grę wchodzi pojęcie gęstości odżywczej. Jest to KONCENTRACJA substancji takich jak witaminy i minerały w żywności. Mówi nam po prostu, ile składników odżywczych znajduje się w 1000 kcal danego produktu. Wskaźnik ten nie skupia się na białku, węglowodanach czy tłuszczach, ale na mikroelementach, takich jak witaminy i minerały. Pomaga nam on odróżnić dobrą żywność od złej.
Kompleksowy wskaźnik gęstości składników odżywczych (ANDI - Aggregate Nutrient Density Index), opracowany przez dr Joela Fuhrmana, może pomóc nam stworzyć zdrowy talerz każdego dnia. Jest to skala, która mierzy wartość odżywczą produktów. Produktom spożywczym przypisuje się wynik od 1 do 1000 punktów.
Do ustalenia klasyfikacji wykorzystuje się dwa kryteria:
Składnikami tymi są:
Błonnik, wapń i żelazo, magnez, selen. Witamina A, beta karoteny, alfa karoteny, witamina C, witamina E, witamina D, witamina C. witamina E, witamina H6, witamina B6, witamina B12, witamina kwasu foliowego. witamina K, fitosterole. glukozynolany. inhibitory angiogenezy. inhibitory aromatazy. resweratrol.
ORAC Score jest wskaźnikiem potencjału antyoksydacyjnego produktów.
Poniżej znajduje się tabela z przykładami i punktacją, które wybrałam. Są produkty pożądane, które mają wysoką wartość odżywczą (głównie warzywa), są też puste kalorie. Prawie wszystkie produkty spożywcze są bezwartościowe.
Załóżmy, że jemy dużo fast foodów i pijemy colę. Co się dzieje? Nasz organizm nie jest dobrze odżywiony, mimo spożywania dużej ilości kalorii. Ponieważ nie wie, skąd ma czerpać składniki odżywcze, których potrzebuje. Może wtedy popaść w depresję, zmęczenie i cierpieć na choroby takie jak złe samopoczucie i zmęczenie. Nie powinniśmy jeść zbyt dużo lub skupiać się na kaloriach i makro. Ważne jest, aby rozważyć, ile niezbędnych składników znajduje się w naszym pożywieniu dla dobrego zdrowia.
Możesz uzupełnić swoje niedobory jedząc różnorodne pokarmy, które są wysokie na indeksie gęstości odżywczej. Pomaga to również stłumić głód i pomóc w utracie wagi. Trudno jest zjeść za dużo jarmużu i szpinaku. Chipsy lub chipsy są o wiele łatwiejsze.
Wykres pokazuje, że zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak i liście gorczycy to prawdziwe bomby odżywcze. Trudno jest zjeść więcej niż jedno z tych warzyw na raz, ponieważ bardzo szybko męczymy się przy ich przeżuwaniu. Zielone smoothie to najlepsze rozwiązanie. W małej szklance możemy zmieścić naprawdę dużo. Do tego dodajemy nasze ulubione owoce i odrobinę mleka roślinnego. Masz skoncentrowane źródło energii i składników odżywczych w płynie. Zielone warzywa liściaste to nie wszystko. Ważne jest, aby jeść inne pokarmy o niższej zawartości składników odżywczych. Dywersyfikacja diety może pomóc Ci uzyskać więcej z każdego pokarmu. Najlepiej jest wyeliminować wszystkie pokarmy, które nie są niezbędne.
0Komentarze