Czy warto pić kawę rozpuszczalną?
26 listopada 2021Klasyka: Mała czarna, świeżo zmielona, aromatyczna.... Ale nie każdy lubi zabawę z ekspresem i pływającymi fusami. Rozwiązaniem jest kawa rozpuszczalna. Kawa rozpuszczalna jest szybka...
Po wypiciu kawy 99% kofeiny jest wchłaniane do krwiobiegu. Efekt farmakologiczny można zaobserwować po 6-8 minutach. Średni poziom kofeiny osiągany jest po 30-120 minutach w zależności od predyspozycji genetycznych oraz obecności lub braku pożywienia.
Jedynie osoby, które nie piją kawy regularnie, doświadczają wzrostu ciśnienia krwi. Jest to wzrost ciśnienia skurczowego i rozkurczowego odpowiednio o 5-15 mmHg i 5-10 mmHg. Nie są to znaczące zmiany zdrowotne. Zmiany te mogą być tolerowane w ciągu 1-3 dni. Są one częściowo zmniejszone przez odstawienie kofeiny na 12 godzin.
Niektóre badania wykazują, że spożycie kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Zależność ta dotyczy jedynie dziennego spożycia kawy w ilości co najmniej 6-7 filiżanek (redukcja ryzyka o 22-50%). Odwrotny efekt można zaobserwować przy mniejszych ilościach.
Spożywanie kawy na 30-60 minut przed snem istotnie obniża jakość snu i wydłuża czas potrzebny do zaśnięcia.
Kofeina nie kumuluje się w organizmie, a na tempo jej metabolizmu mają wpływ czynniki genetyczne, stany fizjologiczne oraz płeć. Ciekawostką jest, że tempo metabolizmu kofeiny w organizmie jest szybsze u kobiet niż u mężczyzn (wynosi około 20-30%). Tempo metabolizmu kofeiny jest prawie dwukrotnie szybsze u osób palących papierosy, a tylko kilka razy szybsze, jeśli stosują one doustne środki antykoncepcyjne
Na metabolizm kofeiny ma również wpływ pożywienie. Brokuły, kalafior i kapusta przyspieszają go, podczas gdy seler, marchew i pietruszka spowalniają go.
Jest często reklamowana jako środek wspomagający odchudzanie. Jest to po prostu niepalona kawa. Smakuje inaczej niż czarna kawa, jednak, jak to jest ziołowe i nie ma gorycz.
Niektóre badania wykazują, że spożycie kofeiny zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Inne nie. Chociaż wyniki nie są jednoznaczne, wiadomo, że spożycie kawy wiąże się z większym ryzykiem zawału serca u osób, które wolniej metabolizują kofeinę (czynnik zależny od genów).
Wpływ kofeiny na koncentrację
Umiarkowana dawka kofeiny może ułatwić zmęczonym osobom angażowanie się w czynności intelektualne. Jednak większe dawki mogą spowodować, że będą one mniej produktywne. Nie ma jednak znaczących różnic w wydajności myślenia między osobami wypoczętymi i źle się czującymi po zażyciu kofeiny.
Osoby z chorobami serca, chorobą refluksową, nowotworami żołądka i dwunastnicy, osteoporozą i chorobami serca powinny unikać kofeiny. Kofeina łatwo przenika przez łożysko i powinny jej unikać kobiety w ciąży i matki karmiące.
Zdrowe osoby dorosłe mogą spożywać 400 mg kofeiny dziennie. Jednakże filiżanka kawy może zawierać od 27 do 282 mg w zależności od sposobu jej przygotowania. Najwięcej kofeiny zawiera kawa rozpuszczalna, a najmniej kawa parzona. Pamiętaj, że kofeina może znajdować się również w czekoladzie, herbacie, napojach typu coca-cola i napojach energetycznych (diuretyki).
0Komentarze