ZZdrowe odżywianie
SOK CZY KOKTAJL: KTÓRY WYBRAĆ?
27 października 2021
Co jest lepsze, sok czy napój? Na to pytanie nie jest łatwo odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego, co lubimy, jak bardzo jesteśmy zdrowi i jakie są składniki. Zarówno soki, jak i koktajle mają swoje ciemne i jasne strony. Te kwestie chciałabym dzisiaj omówić. Zanim do tego przejdę, wyjaśnię: nie mówimy tu o sokach świeżo wyciskanych czy kupowanych w sklepie. Nie mam na myśli soków z koncentratu, nektarów, czy innych napojów, które podają się za soki.
SOKI
Po pierwsze, świeże soki są bardzo skuteczne. Szybko dostarczają naszemu organizmowi witamin, minerałów i enzymów. W ciągu 15 minut wszystkie składniki znajdują się w naszym krwiobiegu. Soki mogą być skoncentrowanym źródłem wyżej wymienionych składników. Trudno jest zjeść jednorazowo 2kg warzyw i owoców. Soki są łatwiejsze i wygodniejsze do spożycia w tak małych ilościach. Drugą kwestią jest błonnik. Jeśli uważnie śledzicie bloga, to na pewno wiecie, że są dwa rodzaje błonnika - rozpuszczalny i nierozpuszczalny. (link do wpisu). W smoothies możesz mieć oba, ale klarowne soki mają tylko frakcję rozpuszczalną i to w mniejszych ilościach. Oznacza to, że soki są trawione z mniejszą energią niż zmiksowane owoce i warzywa. Dzięki temu organizm może lepiej przyswajać składniki odżywcze i regenerować się. Soki są również mniej obciążone pestycydami. Substancje te znajdują się głównie w miąższu, czyli w tym, co wyrzucamy.
- Nie obezwładniają układu pokarmowego tak jak koktajle.
- Skondensowane źródło witamin, minerałów, antyoksydantów i enzymów
- Szybki przypływ energii
Soki (owocowe) mają jednak swoją ciemną stronę: zawierają zarówno cenne składniki, jak i cukier. Organizm szybko wchłania fruktozę z soków. Choć jest to cukier naturalny, najlepszy, to jego nadmierne ilości są niewskazane, zwłaszcza gdy jest tak łatwo przyswajalny. Soki powinny zawierać dużo warzyw. Owoce stosuje się dla podkreślenia smaku. Dobrze jest od czasu do czasu wycisnąć pomarańczę lub jabłko, ale nie powinno to być codzienną rutyną. Tutaj podstawą powinny być warzywa.
SMOOTHIE
Sok to płyn, który został oddzielony od miąższu. Z kolei smoothie zachowuje oba składniki, dzięki czemu jest gęste, treściwe i bardziej sycące niż przezroczysty płyn. Smoothie może zastąpić posiłek, np. jako drugi posiłek. Mamy większą swobodę niż w przypadku soków, ponieważ do smoothie możemy dodać nasze ulubione składniki, takie jak orzechy, siemię lniane czy ziarna prosa. Daje to możliwość miksowania produktów, które są trudne lub niemożliwe do wyciśnięcia, jak np. banany.
- Dużo błonnika
- Wypełniający i gęsty
- Masz możliwość wzbogacenia smaku produktu swoimi ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym
Smoothies mają dużo błonnika, co może być zarówno wadą, jak i zaletą. Jest on korzystny, ponieważ wspomaga florę jelitową i powoduje uczucie sytości. Należy pamiętać, że duże ilości błonnika mogą powodować podrażnienia w przewodzie pokarmowym, co może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania, a nawet śmierci. Osoby z niedoborami, osoby, które mają problemy z trawieniem błonnika, lub osoby z innymi problemami zdrowotnymi (wrzody żołądka zapalenie trzustki, zapalenie żołądka, zapalenie trzustki) nie powinny spożywać dużych ilości błonnika.

SOKOWIRÓWKI
Do soków lepsza jest sokowirówka wolnoobrotowa. Urządzenie to miażdży warzywa i przeciska je przez sito. Dzięki temu zachowuje maksimum składników odżywczych. Sokowirówka natomiast miażdży je szybko za pomocą wirujących ostrzy. Powoduje to, że tracimy cenne enzymy, a także niektóre witaminy. Sok z sokowirówki nie tylko lepiej smakuje, ale jest też zdrowszy. Produkuje więcej soku, nie rozwarstwia się i jest mniej wodnisty. Nasz sok zawiera więcej soku.
Do robienia koktajli niezbędny jest blender. Można go kupić już za 60 zł. Może on jednak nie poradzić sobie z twardymi łodygami i kawałkami. Blendery o większej mocy mogą szybko rozdrobnić warzywa do gładkiej konsystencji. Koktajl należy pić zaraz po przygotowaniu, ponieważ blender powoduje napowietrzenie napojów. Bez tego cenne enzymy i witaminy mogą zostać zniszczone. Prostota konstrukcji blendera sprawia, że jest on łatwiejszy w czyszczeniu niż sokowirówka. Ogromną zaletą blendera jest również jego wszechstronność. Możemy robić smoothie, zupy krem, a z prosa mąkę. Niestety soki to jedyna rzecz, którą może zrobić sokowirówka.
Blender czy wyciskarka
Podsumowując, uważam, że nie warto się ograniczać. Soki i koktajle można dodać do swojego menu zachowując odpowiedni balans.
Soki są dla tych, którzy potrzebują zastrzyku energii i witamin. Koktajle są dla tych, którzy chcą się po prostu najeść i dla tych, którzy potrzebują uzupełnić swój organizm w cenne kalorie.
Jedne i drugie mają jedną zaletę: możemy w nich przemycić zdrowe produkty, których nie lubimy. Świetnym przykładem jest seler naciowy. Dla wielu osób jest trudny do przełknięcia. Jest akceptowalny, jeśli zostanie wymieszany z ulubionym owocem w koktajlu, gdyż jego smak nie jest wyczuwalny.
0Komentarze