Czy warto pić kawę rozpuszczalną?
26 listopada 2021Klasyka: Mała czarna, świeżo zmielona, aromatyczna.... Ale nie każdy lubi zabawę z ekspresem i pływającymi fusami. Rozwiązaniem jest kawa rozpuszczalna. Kawa rozpuszczalna jest szybka...
Trądzik to schorzenie, które dotyka 60-80% populacji na świecie. Wywołuje go wiele czynników, m.in. stres, namnażanie się bakterii (Propionibacterium Anes), zaburzenia hormonalne i geny. Na niektóre z nich mamy ograniczoną kontrolę, ale mamy możliwość kontrolowania tego, co jemy. Mleko krowie i jego przetwory są jednym z najbardziej szkodliwych produktów dla zdrowia skóry. (Oczywiście, mamy tu na myśli żywność, a nie stosowanie zewnętrzne). Co jest tego powodem? Istnieje wiele czynników, które odgrywają rolę w tym zjawisku, ale najważniejszym z nich jest IGF-1.
Ma on podobne działanie jak insulina. Jego najwyższe poziomy w organizmie występują w okresie dojrzewania. Utrzymuje się on na wysokim poziomie do 40 roku życia, a następnie powoli spada. Odpowiada za problemy trądzikowe, ponieważ stymuluje wzrost i pracę komórek łojowych. Jaki jest mechanizm działania? Wydzielana insulina z produktów mlecznych stymuluje uwalnianie IGF-1, androgenów. Wydzielanie nadmiernej ilości tych pierwszych (zwłaszcza pochodnej od testosteronu - DHT) powoduje wzrost produkcji łoju przez skórę. Sprzyja to przyciąganiu i powstawaniu bakterii oraz stanów zapalnych.
Niektóre badania wykazały, że mleko odtłuszczone ma większy wpływ na trądzik niż mleko pełnotłuste. Dlaczego tak jest? Prawdopodobnie wynika to z faktu, że z mleka usuwany jest tłuszcz, co oznacza, że z mleka usuwana jest również część estrogenu i progesteronu. Hormony te chronią przed negatywnym wpływem na testosteron i hamują produkcję sebum.
Co to oznacza dla bakterii probiotycznych? Zmniejszają one ilość IGF-1 w sfermentowanej żywności, dzięki czemu są bezpieczniejsze dla naszej skóry. W tym przypadku szczególnie pomocne może być mleko acidofilne, które nie powinno zawierać żadnych dodatków owocowych. Probiotyki mogą również pomóc obniżyć poziom stresu, który może prowadzić do trądziku. Większość ludzi doświadczyła "wysypki", czyli zaczerwienienia skóry na twarzy po stresującym wydarzeniu lub spotkaniu.
Trudno jest to jednoznacznie określić. Dla jednych może to być szklanka lub kawałek mleka, podczas gdy inni mogą spożywać duże ilości nabiału, które nie mają żadnego wpływu na stan ich skóry. Jest to kwestia bardzo indywidualna, więc powtórzę to jeszcze raz - trzeba uważnie obserwować reakcję organizmu, nie u każdego dieta ma wpływ na stan skóry.
Najlepiej zacząć tylko od mleka. Jeśli jesteśmy pewni, że to właśnie mleko powoduje wysypki skórne, możemy stopniowo wykluczać jogurty, twarogi, sery żółte. Inni mogą być bardziej rygorystyczni i starać się wyeliminować wszystkie produkty, które zawierają białka mleka (nawet pieczywo, pasztety, wędliny - sprawdzać etykiety). Należy to robić z rozwagą, gdyż nie mając odpowiednich informacji możemy wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
Pamiętaj, że trądzik jest złożoną chorobą o wielu przyczynach. Każda osoba jest wyjątkowa i każda może doświadczyć zmian trądzikowych spowodowanych innym czynnikiem. Nie warto usuwać z diety wszystkich produktów mlecznych. Po wyeliminowaniu niektórych produktów, najlepiej jest uważnie obserwować wygląd swojej skóry. Mogę powiedzieć, że zauważyłam znaczną różnicę w wyglądzie mojej skóry po odstawieniu nabiału, jogurtu i innych produktów mlecznych. Nie ma cudów. Nie ma cudów, a moja skóra nie jest idealna. Ale mogę powiedzieć, że picie większej ilości mleka każdego dnia powoduje u mnie powstawanie pryszczy, które trudno się goją. A jak to jest u Was? Proszę, podzielcie się swoimi historiami w komentarzach.
0Komentarze